HIFU וטיפול בסרטן הערמונית

טיפולטכנולוגיית HIFU (High Intensity Focused Ultrasound) היא טכנולוגיה חדשנית לטיפול בסרטן הערמונית, המאפשרת פרוצדורה נקייה, יעילה ועם פחות תופעות לוואי לטיפול במחלה.

בשיטה זו, משתמשים בגלי אולטרסאונד בעצמה גבוהה על מנת להשמיד את בלוטת הערמונית החולה או חלקים ממנה, תוך שמירה על האנטומיה סביבה.

טיפול זה מתאים לחולים בשלבים מוקדמים מאוד של המחלה, לכאלה שלא הגיבו בצורה טובה לטיפול או לחולים אשר לא ניתן לנתח.

למי מומלץ הטיפול

סרטן הערמונית הוא אחת המחלות הממאירות השכיחות ביותר, והוא נחשב למחלה הנפוצה ביותר בגברים. כיום, עיקר הטיפול בסרטן הערמונית מתבצע על ידי הקרנות או ניתוחים, וטכנולוגית HIFU נחשבת לטכנולוגיה חדשנית בתחום, אשר יכולה לשדרג את יכולת הרופאים לטפל במחלה ולהשיג תוצאות טובות ביותר בשילוב עם טיפולים אחרים.

הטיפול בטכנולוגית HIFU מומלץ בעיקר במקרים הבאים:

  • חולים בשלב מוקדם של המחלה – עבור חולים בשלבים T1-T2, אשר אובחנו מוקדם ואינם מועמדים לעבור ניתוח, טיפול באמצעות HIFU נחשב לאחד הטיפולים המומלצים. מכיוון שבמקרים אלו מנסים למנוע מהמטופלים את הסיכון שבניתוח ואת הסיבוכים האפשריים, הטיפול בטכנולוגיית HIFU נחשב למתאים. חשוב לזכור שהטיפול באמצעות מכשיר האולטרסאונד הוא בעל מגבלת נפח, ואינו יכול לטפל בגידולים גדולים מדי. כמו כן, במידה והגידול כבר פלש לבלוטות לימפה סמוכות או שלח גרורות, אין משמעות לטיפול זה מכיוון שאינו מתערב במקומות מחוץ לגידול עצמו.
  • חולים שלא הגיבו היטב להקרנות – הטיפול היעיל ביותר כיום לסרטן הערמונית הוא הקרנות, אך קיימים מקרים בהם החולים לא מגיבים בצורה טובה להקרנות, ובמקרים אלה ניתן לנסות להשתמש בטכנולוגית HIFU.
  • חולים אשר לא יכולים לעבור ניתוח – בחלק מהמקרים קיימים חולים אשר לא יכולים לעבור ניתוח, בין אם בגלל גיל מבוגר, מחלות רקע, מבנה אנטומי בעייתי או סיבות אחרות. במקרים אלה, ניתן בהחלט להשתמש בטכנולוגיה החדשנית. בנוסף, טיפול זה יעיל גם במקרים בהם החולים לא מעוניינים לעבור ניתוח מסיבות שונות.

החסרונות של טיפול HIFU

הטיפול בטכנולוגיית HIFU אינו מושלם, וכולל מספר חסרונות. נכון להיום, טכנולוגיה זו לא קיבלה את אישור ה-FDA, וקיימת ביקורת רבה לגביה ולגבי יעילותה. מלבד הסיבוכים הסטנדרטיים של הטיפול במחלות הערמונית (כמו זיהום, אין אונות, דליפת שתן וכו') החסרונות המשמעותיים של הטכנולוגיה הם:

  • סיכון מוגבר לחזרת המחלה – מכיוון שבעזרת השיטה הזו לא מסירים את קשריות הלימפה הסמוכות, ולא תמיד ניתן לעמוד על טיב הפרוצדורה, מומחים רבים טוענים שבשיטה זו סיכון מוגבר לחזרת המחלה. מסיבה זו, טיפול HIFU יעיל רק בשלבים מוקדמים ביותר של המחלה, ולאחר וידוי שאין התפשטות שלה לקשריות לימפה סמוכות.
  • לא מספק מענה בחולים עם מגבלה אנטומית – טיפול באמצעות HIFU לא יעיל במקרים של בלוטת הרמונית בנפח של מעל 50 סמ"ק, בבלוטה מסויידת או במקרים של אונה אמצעית הבולטת אל כיס השתן. במקרים כאלה, רוב הרופאים ימליצו על ניתוח מלא, או ניתוח חלקי ואחריו ביצוע הפרוצדורה בטכנולוגיית HIFU.
  • ניסיון מועט – מכיוון שמדובר בטכניקה חדשה, הניסיון והמקצועיות של הרופאים המבצעים אותה עדיין נחשב למועט. מסיבה זו, הסיכון לפתח סיבוכים ולא לבצע את הפרוצדורה כראוי, ולכן כאשר בוחרים לעשות זאת יש לפנות לרופא מומחה, בעל ניסיון בשימוש בטכנולוגיה הזו.

למרות החסרונות שהוזכרו, נראה שטכניקת HIFU מהווה אלטרנטיבה לטיפולים הכירורגיים ולהקרנות, ועל פי דיווחים שונה מספקת שליטה בכ-84% מהגידולים. במידה ובוחרים בה במקרים המתאימים (שלבי מחלה מוקדמים או לאחר חזרת הגידול), סיכויי ההצלחה טובים ביותר והסיבוכים הם כמקובל במחלה זו.

אולי יעניין אותך גם:

הכירו את הבדיקה שעשויה למנוע כריתת ערמונית – אונקוטייפ פרוסטטה

>

טיפול

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן