תרופת אפטיניב וסרטן הריאות

תרופהסרטן הריאות הוא אחד הגידולים הממאירים השכיחים והקטלניים ביותר בקרב גברים ונשים. שכיחותו גבוהה יותר אצל הגברים.

עם זאת, סרטן הריאות הוא לא מחלה אחת בודדה, מחקרים הוכיחו כי יש סוגים רבים ושונים המצריכים גישות טיפול ספציפיות. סוג אחד מובהק של סרטן הריאות מוגדר על ידי מוטציות ב EGFR (שותף למשפחת הקולטנים ErbB). אפטיניב הוכח במרב התועלת בקרב חולי סרטן מסוג זה.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר את תרופת אפטיניב תחת שם המותג GILOTRIFTM לשימוש דרך הפה, כטיפול חדש וראשוני בעבור חולי סרטן הריאות מסוג התאים שאינם קטנים.

עוד נמסר על ידי מנהל המזון כי התרופה מציעה גישת טיפול אישית ומותאמת עבור החולים. הדבר מסמן ציון דרך משמעותית ואת ההתחלה של מה שעשוי לשמש כאבן פינה במחקר האונקולוגיות ושיטות פיתוח חדשניות.

שיטת המחקר

585 חולים עם סרטן הריאות בשלביו המתקדמים, אשר עברו טיפול כימותרפי ונטלו ארלוטיניב או ג'פטיניב, חולקו באופן אקראי. קבוצה אחת קיבלה בנוסף, אפטיניב ואילו אחרת שימשה כקבוצת ביקורת. חולים שטופלו עם תרופת האפטיניב הציגו שיפור בתסמינים כמו שיעול, קוצר נשימה וכאב.

מהי אפטיניב?

אפטיניב (Afatinib) היא תרופה חדשה המשמשת לצורכי טיפול במספר סוגים של סרטן. עד כה, רוב המחקרים הצביעו וייחסו את התרופה לטיפול בסרטן הריאות. החוקרים במקביל בודקים את יכולתה לטפל בסוגים אחרים שלסרטן מתקדם, הכוללים סרטן ראש וצוואר, סרטן השד וסרטן הערמונית.

Afatinib מסווגת כטיפול ביולוגיה נקרא מעכב החלבון טירוזין קינאז (TKI). טירוזין קינאז הוא חלבון אשר מעורר את התאים לגדול. אפטיניב מפסיקה (מעכבת) את פעולתם של חלק מהחלבונים.

אישור התרופה בארה"ב מבוסס על נתונים מהניסוי המכריע LUX-3, אשר בו נעשתה השוואה בין אפטיניב לבין לכימותרפיה בשילוב עם pemetrexed/ ציספלטין. הנתונים הציגו כי חולים שנטלו אפטיניב כטיפול ראשוני חיו זמן רב יותר (כמעט שנה) ללא צמיחת הגידול, לעומת כחצי שנה, בקרב אלה שטופלו בpemetrexed /ציספלטין.

לצד זאת, חולים שנטלו אפטיניב חוו שיפור בתסמיני סרטן הריאות ואיכות חיים טובה יותר בהשוואה לאלו שעברו טיפול כימותרפי סטנדרטי.

מדוע נוטלים אפטיניב?

טיפול באפטיניב מומלץ כאשר הטיפולים הקודמים שנעשו חדלו מלעבוד והפסיקו להניב תוצאות. אפטיניב הוכח כתרופה המסייעת לחולי סרטן רבים.

תופעות לוואי

מספר תופעות לוואי אשר נצפו במסגרת טיפול באפטיניב כללו שלשולים, פריחה, חום, חוסר תאבון, דלקת עיניים, ירידה במשקל, דלקת ריאות, דימום מהאף וזיהום עורי. בעוד תופעות הלוואי השכיחות כתוצאה מהטיפולים הכימותרפיים היו נויטרופניה, עייפות, וleucopenia.

בחילות והקאות, שלשולים ייתכן שיש לך שלשול עם טיפול זה. במקרים אלה, מומלץ להרבות בצריכת נוזלים. תגובות בעור ייתכנו. במרבית מהמקרים עשויה להופיע תגובת אקנה ופריחה הגורמת לגירוד וחוסר נוחות. אולם במקרים אחרים תגובה זאת עשויה להיות חמורה הרבה יותר. כדי למנוע התפתחות שלתגובת עור מומלץ להשתמש בקרם לחות לאזור הפנים ופלג גוף עליון.

כמו כן, מומלץ להימנע מחשיפה לשמש, לחבוש כובע ולהשתמש במסנן קרינה גבוה. לא מומלץ להשתמש במים חמים הבאים במגע עם העור.

טבליות אפטיניב – אופן שימוש וכמות

השימוש בטבליות אפטיניב נעשה אחת ליום בשעה קבועה, על קיבה ריקה או לחילופין, שעתיים לאחר סיום הארוחה. נטילת הטבליה נעשית עם כוס מים. מקובל לקחת טבליה אחת מדי יום-50 מ"ג אולם לפעמים הרופא עשוי לשנות את המינון לפי הצורך. הכמות המדויקת מצוינת על גבי החפיסה.

תנאי איחסון התרופה

האיחסון ייעשה באריזה מקורית ובטמפרטורה מתחת ל25 מעלות צלסיוס, במקום קריר ויבש.>

תרופה

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן