טיפול בסרטן: תזונה נכונה בעת לקיחת כימותרפיה

תזונה מומלצתמחלת הסרטן משפיעה על הצרכים התזונתיים של החולה האונקולוגי במידה רבה כשהדבר נכון גם בנוגע להרגלי האכילה וליכולות האכילה של החולה. בין היתר המחלה גורמת לעלייה בצרכים האנרגטיים, לירידה בתיאבון ולעוד מגוון רחב של שינויים הקשורים בתזונה. במאמר זה לא נעסוק בשינויים הקשורים למחלה עצמה, אלא בשינויים הנובעים כתוצאה מהטיפולים הכימותרפיים.

חשיבות הייעוץ התזונתי עבור החולה האונקולוגי

לפני שנפתח בדברים חשוב לציין כי הטיפול הכימותרפי, בדומה למחלת הסרטן עצמה, משפיע בצורה שונה על כל מטופל ומטופל ולכן חשוב להתייחס לכתוב במאמר זה בזהירות. כמו כן מומלץ ביותר לכול חולה אונקולוגי שנמצא במהלך טיפול כימותרפי, שיפנה לטיפול אצל דיאטנית קלינית המתמחה בטיפול בחולה האונקולוגי וזאת על מנת שתוכל לעקוב אחרי מצב התזונתי ולהתאים עבורו תפריט מיוחד באופן אישי בהתאם להעדפות הקולינריות שלו, לתסמינים מהם הוא סובל, לצרכים האנרגטיים שלו ועוד.

כיצד משפיעים הטיפולים הכימותרפיים על התזונה של החולים?

התרופות הכימיות השונות משפיעות על התזונה של המטופל האונקולוגי בדרכים רבות כשבין היתר מדובר הטיפול עלול לגרום לתופעות הלוואי הרלוונטיות הבאות:

  • חולשה ניכרת ועייפות משמעותית.
  • התפתחות של רתיעה ממזון.
  • בחילות והקאות מרובות.
  • התפתחות של זיהומים בחלל הפה ובלשון.
  • שינויים בחוש הטעם ובהעדפות הקולינריות.
  • שינויים ברמת התיאבון (עלייה ברמת התיאבון או ירידה ברמת התיאבון).
  • שלשול.
  • עצירות.
  • רגישות חלב שלא הייתה קיימת ערב הטיפולים.
  • הפרעות שונות במאזן המינרלים בגוף.
  • שינויים משמעותיים במשקל הגוף.

בחלק ניכר מהמקרים הטיפולים הכימותרפיים יינתנו במקביל לטיפולים אחרים ולכן לא אחת נוצר אפקט סינרגטי כתוצאה משילוב בין תופעות הלוואי של הטיפולים השונים. במיוחד יש לשים לב לתזונה של חולים אונקולוגיים הסובלים מגידולי ראש-צוואר, המקבלים טיפולים רדיותרפיים במקביל לטיפולים כימותרפיים.

תזונה למניעת הקאות בזמן הטיפולים הכימותרפיים

חולים הסובלים מבחילות והקאות צריכים להימנע מאכילה או שתייה עד לחלוף הבחילות וההקאות. לאחר מכן יש לנסות ללגום לגימות קטנות של נוזלים צלולים כמו למשל מים, מרק צח עדין או מיץ פירות טבעי מסונן. אם החולה מסוגל לשתות ללא בעיה, באפשרותו לנסות לאכול מזונות במרקם רך כמו לדוגמה פודינג, סורבה או יוגורט. כאשר נמצא שגם המזונות הרכים נסבלים, החולה יכול לעבור באופן הדרגתי לתזונה שגרתית.

חשוב ביותר לבדוק אילו ריחות וטעמים מעוררים במטופל את הבחילה וגורמים להקאות ולעשות כל שניתן על מנת להימנע מהם. עם זאת, חשוב ביותר להחליף את המזונות מהם נמנע המטופל באחרים על מנת שלא לצמצם את חומרי הגלם המרכיבים את התפריט היומי שלו.

תזונה המתאימה עבור חולים הסובלים משינויים בחוש הטעם

הן המחלה עצמה, הן הטיפול הקרינתי והן הטיפול הכימי יכולים לגרום לשינויים בחוש הטעם. להלן כמה טיפים שימושיים המסייעים להתמודדות עם תופעה רווחת זו:

  • מומלץ להימנע מצריכה של מזונות חמים או פושרים תוך מתן עדיפות למזונות קפואים או קרירים.
  • באופן גורף מומלץ להימנע מצריכה של מזונות שאינם טעימים למטופל, גם אם בעבר ערבו לחכו. במקרים מסוימים זמן מה לאחר הפסקת הטיפולים הכימותרפיים, השינויים נעלמים ולכן חשוב שלא ליצור סלידה מהמזונות האהובים והמוכרים על ידי התעקשות לצרוך את המזונות שאינם ערבים לחך במהלך תקופת הטיפול.
  • בדרך כלל מזונות בעלי טעם חמוץ עדיפים על פני מזונות בעלי טעם מתוק, אך יש להיזהר בצריכת מזונות אלה כשהחולה סובל מפצעים בחלל הפה.

תזונה המסייעת להתמודדות עם רגישות בלשון, בפה ובגרון

לחולים אונקולוגיים שסובלים מרגישות וכאבים בפה, בלשון ובגרון, מומלץ לתת עדיפות למזונות בעלי מרקם חלק וסמיך על פני מזונות בעלי מרקם מתפורר, יבש או מחוספס. כמו כן מומלץ מאוד להימנע במצבים אלה מצריכה של מזונות חמים מאוד, שכן הם עלולים לגרום לכאבים. באופן כללי מומלץ לתת עדיפות למזונות רכים יחסית, תוך הקפדה על חיתוך של המזון לחתיכות קטנות, מעיכת המזון או עיבוד של המזון במערבל מזון.

יש להימנע מצריכה של מזונות יבשים כמו לדוגמה קרקרים או צנימים ולתת עדיפות למזונות עשירים בנוזלים או מזונות לחים, הנחשבים לקלים יותר לבליעה. מעבר לכל זה, מומלץ ביותר להימנע מצריכה של אלכוהול, שעלול לגרות את האזורים הרגישים בפה, בלשון ובגרון.

 

אולי יעניין אותך גם:

מתוק לו, מתוק לו: מהו הקשר שבין אכילת מתוקים לבין סרטן? – מחקר בדק

>

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן