מחלת הסרטן נפוצה פי ארבע בקרב אשכנזים בהשוואה לספרדים

סרטן נפוץ פי ארבע באשכנזים בהשוואה לספרדיםנתוני משרד הבריאות קובעים שיהודים אשכנזים מאירופה ואמריקה חולים בסרטן בשיעור הגבוה פי ארבע מיהודים ממוצא מזרחי יוצאי אסיה ואפריקה. בכך, נוסף לגורמי הסיכון הקיימים לחלות בסרטן הכוללים עישון, חשיפה לשמש וקרינה גם מוצא.

נתוני הסרטן

מחלת הסרטן שכיחה ביותר ומספר מקרי הסרטן עולים בשנים האחרונות בהתמדה, הסיכון של כל אדם לחלות במחלה נע בין 36%-50%. כחמישה עד עשרה אחוזים מהמקרים נובעים מנטייה גנטית המגבירה את הסיכון לחלות במחלה.

במשפחות בהם קיימת נטייה תורשתית למחלה ניתן לראות מקרי סרטן ביותר מדור אחד. הנטייה התורשתית ניתנת לאבחון ואפיון באמצעות סיפור משפחתי ובדיקות מעבדה המאתרות פגמים ומוטציות גנטיות.

ממצאי המחקר

על פי הממצאים עולה שמספר היהודים האשכנזים החולים בסרטן עומד על 111 לכל מאה אלף איש, בעוד שאצל יוצאי עדות המזרח הנתון עומד על 27 חולים בלבד לכל מאה אלף איש. הפער נשמר גם כאשר בוחנים סוגים שונים של סרטן.

נתון זה מצטרף לנתון נוסף המצביע כי שיעור מקרי הסרטן הגבוה ביותר אשר נמדד בשנים האחרונות הינו בקרב ערביי ישראל ויהודים ילידי הארץ, וניתן לראות הכפלה בשיעור חולי הסרטן בקרב אוכלוסיות אלה בעשרים השנים האחרונות. לעומת זאת, לשם השוואה, מספר מקרי הסרטן בקרב יוצאי אירופה ואמריקה ירד ב-30% בתקופה זו.

מקור גנטי כגורם סיכון

ממצאים אלו מצטרפים ואף מחזקים את נתוני המרכז לבקרת מחלות האמריקאי אשר מצא פערים גדולים והבדלים משמעותיים במקרי הסרטן בין מוצאים וגזעים שונים בארה"ב. עם התפתחות הטכנולוגיה ופרויקט מיפוי הגנום האנושי הבינו החוקרים כי אמנם הסרטן אינו תורשתי אולם הוא נובע ממקור גנטי.

כלומר, השינויים מתרחשים בחומר הגנטי בתאי הגידול המובילים להתפתחות תאים ממאירים ומוטציות שונות ברצף הגנטי, העלולים להגביר את הסיכון לחלות בסרטן. לאור זאת ניתן להסיק כי ילידי הארץ ממוצא אשכנזי הם בעלי סיכון גבוה יותר לחלות בסרטן.

רפואה מותאמת אישית

על סמך מיפוי הגנים ומציאת הקשרים וההשפעות הגנטיות הגורמים לסרטן, מתפתחת מגמה רפואית חדשה למלחמה בסרטן הנקראת רפואה מותאמת אישית. זהו טיפול פרטני המותאם לכל מטופל בהתאם לבדיקות גנטיות ולמפת הגנים האישית שלו, כך ניתן לנתח את הפרופיל הספציפי של הסרטן מבחינה גנטית.

כבר כיום קיימות חברות ביוטכנולוגיות המתמחות במיפוי גנטי המספקות את שירותיהן לאונקולוגים המטפלים בחולי סרטן, החברות מספקות מיפוי גנטי מקיף העושה שימוש בניסיון הרב והידע אשר נצברו במהלך השנים על מנת לזהות מוטציות חדשות ונדירות המצריכות טיפול מסוים המותאם באופן אישי.

הבדיקות מאפשרות לרופאים לבחור את דרך הטיפול המומלצת והיעילה ביותר כנגד סוג הסרטן המסוים אשר זוהה בבדיקות ולהתאים את הטיפול למטופל באופן אישי או לחילופין להמשיך בטיפול הקיים תוך מתן דגשים מסוימים וחיזוקו.

הווה ועתיד

המדענים מקווים לזהות בעתיד את המקור הגנטי למחלה באופן מדויק יותר ובכך לזהות מראש את הסיכון לחלות במחלה, לגלות מוקדם את המחלה ככל שניתן לספק טיפול ספציפי, מדויק ויעיל יותר. גידולים סרטניים נחשבים לאחת מסיבות המוות העיקריות בישראל כאשר בשנת 2014 נפטרו מסרטן 10,931 אנשים.

מספר מקרי הסרטן בארץ גבוה ביחס למדינות ה OECD האחרות אולם מספר מקרי התמותה מהמחלה נמוך בהשוואה למדינות אחרות, כלומר בישראל חולים יותר אך מתים פחות.

>

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן