מחקר חדש אשר בדק את היעילות והבטיחות של השימוש בתרופה קיטורדה (pembrolizumab) מצא כי התרופה מעוררת תגובה חיובית בחולי סרטן מסויימים ומובילה לשיפור קליני ועשויה אף לעכב או לבלום את המחלה. התרופה במסגרת המחקר ניתנה לחולים הלוקים במגוון רחב של מחלות סרטן בשלבים מתקדמים. קריטריון חשוב נוסף אשר הוצג היה שמשתתפי המחקר לא הגיבו לטיפולים סטנדרטיים אחרים.
סרטן המעי הגס
סרטן המעי הגס הוא אחד ממגוון סוגי הסרטן העיקריים והקשים שהטיפול בו מתבסס על טיפולי אימונתרפיה חדשים שנמצאים בפיתוח. סרטן מעי גס מדורג במקום השלישי בסולם של מחלות הסרטן הנפוצות בקרב גברים ונשים ומדורג במקום השני כהקטלני ביותר. כאשר מדברים על סרטן המעי הגס לרוב מתייחסים גם לסרטן של פי הטבעת, מאחר ושניהם חולקים מאפיינים זהים.
המחקר החדש
מחקר קטן של חברת Merck, חברה האם שלMSD , מצא כי קיטורדה התרופה האימונתרפית כיווצה גידולים בחולי סרטן מעי גס שאובחנו עם פגם גנטי מסויים. בדיקות גנטיות עשויות לסייע בזיהוי פגמים גנטיים אלה וכך למעשה לשלוף את החולים הייעודיים מבין כלל החולים, שיהנו מהטיפול האימונותרפי. הפגם הגנטי, שנקרא mismatch repair deficiency, משפיע על 15 אחוזים מחולי סרטן המעי הגס, כמו גם על מיעוט של חולות סרטן הרחם, וגידולים אחרים. מוטציה זו מובילה לסרטן עם מספר רב של פגמים מאחר והתאים אינם מצליחים לתקן את "חוסר ההתאמה", או שגיאות בקוד הגנטי המורכב.
בנוסף לחולי סרטן מעי גס וסרטן פי הטבעת, נבחנו 10 חולים עם סוגים אחרים של המוטציה הגנטית וכאלה אשר לא הגיבו לטיפול תרופתי סטנדרטי. שישה חולים מתוך העשרה הגיבו לתרופה באופן חיובי. לצורך ההשוואה, נמסר כי ב 25 חולי סרטן המעי הגס ללא המוטציה הגנטית mismatch repair deficiency, הגידול לא איבד את נפחו לאחר השימוש בתרופה.
הקריטריונים לצורך ההשתתפות במחקרים
הגברים והנשים שלקחו חלק במחקר נאלצו לאחר הסכמתם לנקוט באמצעים למניעת הריון ולהמנע מקיום יחסי מין למשך כל תקופת המחקר.