הקיבה
הקיבה, הממוקמת בבטן העליונה מצד שמאל ומתחת לסרעפת, היא המקום בו מתחיל תהליך העיכול של האוכל שלנו. האוכל מגיע לקיבה מהוושט, וממשיך ממנה אל חלקו הראשון של המעי הדק – התריסריון. בקיבה עובר האוכל תהליכי עיבוד ראשונים, הוא מפורק פירוק מכני לחתיכות קטנות, מעורבב, ומתחיל את תהליך העיכול. סוגי סרטן נוספים שקשורים במערכת העיכול הינם סרטן הלבלב, סרטן הכבד, סרטן המעי הגס ועוד.
נהוג לחלק את הקיבה למספר חלקים: החלק העליון של הקיבה – הקרדיה, גוף הקיבה, והחלק המוביל אל התריסריון, שבו נמצא שוער הקיבה (pylorus).סטטיסטיקה
סרטן הקיבה מופיע בשכיחות גבוהה יותר בשכבות סוציו-אקונומיות נמוכות. שכיחותו גבוהה במזרח הרחוק ובארצות נוספות, אך נמוכה בעולם המערבי. יתר על כן, שכיחות סרטן הקיבה בעולם המערבי ירדה באופן דרמטי במאה השנים האחרונות, מסיבות שאינן ברורות כל צורכן.
משערים שמאכלים שונים הם בעלי השפעה "קרצינוגנית" (מחוללי סרטן) ומגבירים את הסיכון לסרטן הקיבה, בייחוד בגיל הצעיר. מאכלים שנחשבים כמגבירים את הסיכון כוללים אוכל מעושן ומומלח, המכיל ריכוז גבוה של ניטריטים. הניטריטים הופכים לחומרים קרצינוגנים בהשפעת חיידקים שונים הנמצאים בגוף.לימפומה של הקיבה נדירה יותר, וקשורה גם להדבקה בחיידק ההליקובקטר פילורי.
סוגי גידולים בסרטן הקיבה
רוב הגידולים בקיבה, כ-85%, הם מסוג אדנוקרצינומה. אחוז קטן יותר הם לימפומות של הקיבה, וגידולים נדירים נוספים אחרים.גידול מסוג אדנוקרצינומה מופיע בשתי צורות עיקריות: מופע מפוזר, בו התאים הממאירים אינם קשורים זה לזה אלא מסנינים את הרקמה, יוצרים קשיחות בדופן הקיבה, וצורה שבה התאים הממאירים יוצרים גוש בקיבה.
הצורה הדיפוזית של סרטן הקיבה היא בעלת פרוגנוזה גרועה יותר.סימנים
בשלבים הראשונים של סרטן הקיבה, לרוב לא מופיעים סימפטומים כלל. כאשר הגידול הופך למסיבי יותר ומסתנן ברקמה, החולים מתלוננים על תחושת אי-נוחות גוברת ברום הבטן, המלווה לעיתים בכאב.
ירידה במשקל ובחילות הן תלונות נפוצות נוספות. בחילות והקאות מופיעות בשכיחות גבוהה בגידולים באזור שוער הקיבה. סימנים אחרים הם שובע מוקדם וקשיים בבליעה.גידולים בקיבה נוטים לשלוח גרורות לאזורים מסוימים: אל השחלות (הגידול נקרא אז "גידול על שם קרוקנברג"), אל האזור שמסביב לטבור, לאזור חלל הבטן, הפריטונאום, והכבד. לעיתים אף מתפתחת מיימת בעקבות הגרורות בבטן.
גידולים בקיבה בפרט, ובמערכת העיכול בכלל, יכולים להופיע כאנמיה של חוסר ברזל בעקבות דימומים קטנים מהגידול. מציאה של אנמיה כזו ללא הסבר מניח את הדעת מחייבת בדיקה וחיפוש אחר גידול, בייחוד בגיל המבוגר.