הלבלב
הלבלב נמצא במרכז הבטן והוא בעל תפקיד כפול: תפקיד אנדוקריני (הפרשת הורמונים לדם), ותפקיד אקסוקריני (הפרשת חומרים שונים למערכת העיכול).
במסגרת תפקידו האנדוקריני, הלבלב מפריש הורמון חשוב שנקרא אינסולין, שמווסת את רמת הסוכר בדם בהתאם לצורכי הגוף. הורמונים נוספים המופרשים מהלבלב הם גלוקגון, בעל פעילות הפוכה לפעילות האינסולין, וסומטוסטטין. התאים שמפרישים הורמונים בלבלב מסודרים בקבוצות שנקראות "איי לנגרהאנס".במסגרת תפקידו האקסוקריני, אחראי הלבלב להפרשת אנזימים שונים שמפרקים את חומרי המזון. הלבלב מייצר אנזימים שמפרקים שומנים, חלבונים ופחמימות. אנזימים אלו מועברים בצורתם הבלתי פעילה מהלבלב אל חלל התריסריון. האנזימים עוברים הפעלה, ומפרקים את המזון הבלתי מעוכל לרכיביו בתוך המעי הדק.
מבחינה אנטומית, נהוג לחלק את הלבלב לארבעה חלקים. הראש נמצא בצד הימני ביותר, קרוב לתריסריון ולצינור המוביל מרה אל התריסריון. צינור זה מתחבר עם התעלה המרכזית בלבלב, שמוליכה את האנזימים המפרקים.אל הראש מחוברים צוואר הלבלב, גוף הלבלב וזנב הלבלב. למיקום האנטומי של התפתחות הגידול הסרטני יש חשיבות – סימפטומים שונים יכולים להופיע כתלות במקום הגידול. כ– 70% מהגידולים מופיעים בראש הלבלב.
סטטיסטיקה וגורמי סיכון
סרטן הלבלב הוא סרטן בעל פרוגנוזה גרועה. מעטים בלבד מחלימים מסוג סרטן זה, בעיקר במצבו המפושט. בישראל מתגלים מדי שנה כ– 500 חולים, ושיעורי התמותה, בייחוד במחלה מתקדמת או גרורתית, גבוהים.גורמי סיכון לסרטן הלבלב כוללים דלקת לבלב ממושכת (chronic pancreatitis), סוכרת ארוכת שנים, ועישון. אין עדויות שאלכוהוליזם או שתיית קפה מגבירים את הסיכון לסרטן הלבלב. לעומת זאת, מחקר אחר גילה כי שתיית קפה הפחיתה את הסיכוי לחלות בסרטן רירית הרחם בקרב נשים.
תסמיני סרטן הלבלב
החולים בסרטן הלבלב מופיעים בדרך כלל עם ירידה לא מוסברת במשקל, וכאבים המשתפרים בהתכופפות קדימה.צהבת היא סימן לגידול שהתפתח בראש הלבלב – הצהבת מופיעה עקב חסימה של דרכי המרה על ידי הגידול, שיוצרת נזק משני לכבד. לעיתים, כחלק מחסימת דרכי המרה, מופיעים גירודים טורדניים ברחבי הגוף.
עוד על תסמיני סרטן הלבלבחלוקה ודירוג של סרטן הלבלב
נהוג לחלק את הצורות השונות של סרטן הלבלב לפי המבנה ההיסטולוגי שלהם (מראה התאים תחת המיקרוסקופ). הסוג הנפוץ ביותר הוא סרטן בחלק האקסוקריני של הלבלב, כלומר בחלק שאחראי על הפרשת האנזימים למערכת העיכול.
כ-90% ממקרי סרטן הלבלב הם מסוג ductal adenocarcinoma, ומקורם בתאים שמרכיבים את הצינורות המוליכים את האנזימים אל התריסריון. אחוז קטן של הגידולים הם מסוגים היסטולוגים אחרים. נהוג לחלק את התהליך הממאיר בלבלב לשלושה שלבים עיקריים:- תהליך ממוקם הניתן לטיפול ניתוחי-כירורגי.
- תהליך ממוקם ללא גרורות אבל עם עירוב של בלוטות לימפה ו/או מבנים אנטומיים סמוכים, שבדרך כלל לא ניתן לטיפול בניתוח.
- תהליך מפושט הכולל גרורות במקומות מרוחקים בגוף.