כולנו יודעים כי סרטן היא אחת המחלות הקשות עימן נאלץ המין האנושי להתמודד מידי יום מזה שנים רבות מאוד. רבות מדובר על טיפולים חדשניים לסרטן ודרכי מניעה, ונושאים אלה מעסיקים את הקהילה המדעית והרפואית ברחבי העולם במשך ימים כלילות.
מחקר חדש מציע כי דווקא רמות נמוכות של "כולסטרול רע" בדם, יכולות להכניס אדם לקבוצת סיכון לתחלואה בסרטן, שנים רבות בטרם הסרטן מופיע.
מיהו הכולסטרול?
כאשר הכולסטרול מהווה בעיה
ניתן לחלק את הכולסטרול ל-2 תת קבוצות עיקריות: כולסטרול מסוג LDL שמכונה גם "כולסטרול רע" וכולסטרול מסוג HDL שמכונה "כולסטרול טוב".
הכולסטרול הרע מכונה כך מכיוון שכאשר רמותיו בדם גבוהות מהנורמה, הוא מסוגל לשקוע בדפנות של כלי דם ובכך ליצור בהם חסימה. חסימה חלקית מביאה לעלייה בלחץ הדם, חסימה מלאה מביאה לחוסר אספקת דם לאזור שאותו כלי דם מספק- כך נוצר התקף לב.
הכולסטרול הטוב נראה יותר כמו "כדור שהוצא ממנו האוויר". הוא מכונה הכולסטרול הטוב מכיוון שתפקידו הוא להסתובב בזרם הדם ולהוציא חתיכות של כולסטרול רע מתוך דפנות של כלי דם, ועל ידי כך "לנקות אותם". לאחר שכדור ה-HDL מתמלא, הוא מגיע לכבד, נפטר מהכולסטרול וחוזר חזרה לדם כדי להמשיך בפעולתו.
הקשר בין כולסטרול לסרטן
התוצאות של המחקר הינן מפתיעות למדי שכן אם עד עתה חשבנו כי רמות גבוהות של כולסטרול עשויות להזיק לנו לבריאות, עתה נראה כאילו גם רמות נמוכות הן אינן בריאות. למעשה המצב הוא קצת יותר מורכב, והחוקרים משערים כי קיים מנגנון כלשהו שגורם מצד אחד לרמות ה-LDL להיות נמוכות ומצד שני משפעל תהליכים שגורמים להופעה של סרטן.
התברר כי רמות ה-LDL כולסטרול בנבדקים שחלו בסרטן היו נמוכות בצורה משמעותית מאשר בקרב הנבדקים שלא חלו בסרטן. הקשר שהודגם בין רמות LDL נמוכות להתפתחות של סרטן קיים אפילו 18.7 שנים לפני האבחון של הסרטן.
המסקנה אליה הגיעו החוקרים, ובכוונתם להמשיך לחקור, היא שככל הנראה קיים מנגנון משותף כלשהו שגורם מצד אחד להופעה של רמות LDL נמוכות בדם, ומאידך להופעה של סרטן בשלב מאוחר יותר בחיים.
ראו גם:
תזונה נכונה והפחתת הסיכון במקרי גידולים סרטניים
הידעתם כי ביצים ובשר אדום מעלים את הסיכון לחלות בסרטן?