טיפול הוליסטי למתמודדים עם מחלת הסרטן

טיפול הוליסטי
טיפול הוליסטי

רפואה הוליסטית מוגדרת בדרכים שונות. באופן כללי, היא מתמקדת באופן שבו האלמנטים הפיסיים, הנפשיים, הרגשיים והרוחניים של אדם מחוברים ביניהם על מנת לשמור על הבריאות. כאשר חלק אחד אינו עובד באופן תקין, הוא משפיע על מכלול הגוף. גישות הוליסטיות מתמקדות באדם כולו ולא רק במחלה או בחלק הגוף שאינו בריא.

מטפלים הוליסטיים רבים מקדמים הרגלי אורח חיים בריא כגון פעילות גופנית, תזונה בריאה, הימנעות מעישון והתמודדות עם מתחים כחלק חיוני מהשמירה על בריאות תקינה. שיטות הוליסטיות הופכות להיות נפוצות יותר בטיפול בזרם המרכזי, וניתן להשתמש בהן לצד טיפולים סטנדרטיים או טיפולי מניעה.

ההיסטוריה מאחורי הרפואה ההוליסטית

שורשי רפואה זו מתחילים במספר מסורות ריפוי עתיקות המדגישות חיים בריאים והרמוניה עם הטבע. סוקרטס קידם גישה הוליסטית. אפלטן היה חסיד נוסף של הוליזם, וייעץ לרופאים לכבד את הקשר בין הגוף והנפש. היפוקרטס הדגיש את יכולת הגוף לרפא את עצמו והזהיר רופאים שלא להתערב בתהליך זה.

בשנת 1926 טבע יאן כריסטיאן סמאטס את המונח 'הוליזם', שהוליד את הקונספט המשולב יותר של רפואה פסיכוסומאטית הידועה היום כרפואה הוליסטית. בשנות השבעים הפך מונח זה לנפוץ יותר. כיום, הרפואה ההוליסטית וגישת החיים הבריאים מפגישה את ההיבטים הפיסיים, הנפשיים והרוחניים של אדם על מנת ליצור תחושה כוללת של רווחה.

כיצד עובדת רפואה הוליסטית?

תחום הרפואה ההוליסטית מגוון מאוד. מטפלים הוליסטיים מסוימים מגדירים אונקולוגיה הוליסטית הכוללת טיפול רגשי ורוחני, בעוד שאחרים מתמקדים בגישות הוליסטיות להרחקת נגעים פיסיים. קיימות טכניקות רבות ושונות בגישה זו, תלוי במטפל, באדם ובמחלה.

רפואה הוליסטית משלבת טיפולים קונבנציונליים ואלטרנטיביים, אך מתמקדת בעיקר בשינויי אורח החיים. גישה הוליסטית לסרטן הקיבה עשויה לכלול הפחתת צריכת נתרן, הגדלת צריכת חומרים נוגדי חמצון במזון או בוויטמינים, חיסול חיידקי קיבה, הפסקת עישון, שיפור היגיינת פה, הימנעות ממזונות שומניים והגדלת צריכת הפירות והירקות.

רפואה זו כוללת אף תוספי מזון על מנת לייצר את אותם השינויים המתבצעים על ידי תרופות קונבנציונליות. למשל, אינטרפרון סינתטי משמש לטיפול באנשים עם סוגים מסוימים של סרטן, והגישה ההוליסטית משתמשת במינונים גבוהים של ויטמין C תוך ורידי במקום התרופה, על מנת לעורר את הגוף לייצר אינטרפרון משלו.

ראיות מדעיות

מחקרים מדעיים בדרך כלל אינם מתמקדים ברפואה משלימה או אלטרנטיבית לבדה על מנת לרפא סרטן או כל מחלה אחרת. לא קיימות ראיות מדעיות זמינות התומכות ברעיון כי תרגול רפואה אלטרנטיבית יעיל יותר מטיפולים קונבנציונאליים. המחקרים היחידים המוכיחים אפשרות קלושה של תרומת הרפואה ההוליסטית לריפוי סרטן, הם מחקרים שהוכיחו כי רק שילוב של שתי הגישות יכול להועיל.

מטפלים הוליסטיים טוענים כי חלק מתופעות הלוואי של הטיפול הקונבנציונאלי בסרטן יכולים להשתפר באמצעות גישה הוליסטית הכוללת את הגורמים הפיסיים, הנפשיים והרוחניים המעורבים אצל כל אדם.

יותר ויותר ניתן לראות צוות רפואי נרחב וגישות טיפוליות לסרטן המכסות את שני העולמות וכוללות טיפולים רפואיים, סיעודיים, ניתוחים, הקרנות, אונקולוגיה, פסיכיאטריה, פסיכולוגיה ועובדים סוציאליים.

בנוסף, בצוות המטפלים נכללים דיאטנים, פיזיותרפיסטים ואף אנשי דת לשם הענקת תמיכה לחולה. רופאים מבינים כי בריאות האדם תלויה באיזון הכוחות הפיסיים, הפסיכולוגיים, החברתיים והתרבותיים. יחד עם זאת, לא קיימות ראיות מדעיות זמינות התומכות בטענות כי רפואה הוליסטית, ללא טיפול רפואי קונבנציונאלי, יכולה לרפא סרטן.

סיבוכים אפשריים

החומרים בהם משתמשים מטפלים הוליסטיים לא נבדקו ביסודיות על מנת לוודא את האינטראקציה שלהם עם תרופות, מזון או תוספי מזון אחרים. קיימים מספר דיווחים על השפעות מזיקות של הטיפולים הוליסטיים, אך לא קיימים מספיק מחקרים. בשל מגבלות אלו, כל המידע על ההשפעות ויחסי הגומלין של חולי סרטן המטופלים בטיפולים הוליסטיים, אינם שלמים.

אימוץ הרגלים בריאים הקשורים לתזונה, פעילות גופנית, תמיכה רגשית ורוחנית לרווחת האדם חשובה לשמירה על בריאות טובה, בכל מקרה וגם ללא מחלות. יתרה מכך, בהתאם לסוג הטיפול בו בוחר אדם, יתכנו סיכונים בטיפולים משלימים או אלטרנטיביים מסוימים וכל אחד מהם חייב להתאים באופן אינדיבידואלי.

יחד עם זאת, בהסתמך על שינוי הרגלי החיים, טיפולים משלימים, אלטרנטיביים או אמצעים הוליסטיים לבדם, תוך הימנעות או עיכוב טיפול רפואי קונבנציונלי בסרטן, עלול להיות בעל השלכות בריאותיות חמורות.

>

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן