גילוי חדש ופורץ דרך בחקר סרטן השחלות קובע כי שינויים טרום סרטניים מתרחשים בחצוצרות כבר שש וחצי שנים לפני הופעת הגידול. ממצאים אלו יכולים לאפשר שינויים משמעותיים בסיכויי מניעת הסרטן, גילוי מוקדם ואפשרויות טיפול טובות יותר.
התפתחות סרטן השחלה
מחקר חדש מגלה פרטים חדשים אודות שלבי התפתחות סוגים שונים של סרטן השחלות, ובכך מעניק תקווה לגבי האפשרות לגילוי מוקדם של סרטן זה הנחשב לקטלני. סרטן השחלות אחראי לחמישה אחוזים ממקרי המוות מסרטן של נשים בישראל ובשמונים אחוזים מהמקרים הוא מתגלה מאוחר, או לאחר שליחת גרורות, כך שסיכויי ההישרדות פוחתים.לגידול בשחלה אין סימנים מוקדמים ואין בדיקה לגילוי מוקדם של המחלה אשר מתגלה ברוב המקרים לאחר התפשטות של הגידול לחלל הבטן ולרצפת האגן. המחקר פורץ הדרך בתחום אשר פורסם בכתב העת Nature Communications"" כלל עריכת מיפוי גנטי בקרב תשע חולות ובאזורים רבים בשחלות ובחצוצרות במטרה לזהות את מקור הגידול הסרטני ואופן התפתחותו.
גילוי חדש: מקור הגידול הוא בחצוצרות
לפני כעשר שנים התברר כי מקור סרטן השחלות הוא בחצוצרות ומשם הוא מתפשט ומתרחב לאזורים נוספים בגוף. על אף הגילוי, לא היו לרופאים הוכחות וביסוס גנטי ומולקולרי ברור וחד משמעי לכך. המחקר הנוכחי כלל רצף גנטי של נגעים טרום סרטניים אשר נלקחו מהשחלות ומהחצוצרות והוכיח כי מקור הגידול הוא בחצוצרות.באמצעים טכנולוגיים חדשניים החוקרים הצליחו לתארך את זמן הופעת המוטציות השונות וכך התגלה כי תהליך ההתקדמות של המחלה מתחיל בשלב טרום ממאיר בחצוצרות וממשיך בתהליך הנמשך 6.5 שנים עד לשלב ממאיר בשחלות.
תקווה לשינוי בשיעורי ההחלמה
עד לגילוי העולה מהמחקר הנוכחי, סברו הרופאים כ מבחינה קלינית סרטן השחלות הוא גידול אשר מתפתח במהירות רבה. העובדה כי שינויים טרום סרטניים נתגלו שש וחצי שנים לפני הופעת הגידול בשחלות, גרם לרופאים להבין כי ניתן לזהות את המחלה בשלב מוקדם, ובכך להשיג תשעים אחוזי הצלחה בריפוי.הגילוי הנוגע לטווח הזמנים של התפתחות הגידול יכול להביא לשינוי דרמטי בשיעורי ההחלמה והריפוי, להציל נשים רבות ולהביא להארכת תוחלת החיים שלהן.
כריתה מניעתית
המחקר מצטרף למחקרים קודמים אשר מראים כי מקור סרטן השחלות הוא בחצוצרות, בעקבות מסקנה זו החוקרים עוסקים באפשרות לבחינה במחקרים קליניים האם ניתן יהיה להציע לנשים אשר נושאות את המוטציה המביאה למחלה, לעבור כריתה מניעתית של החצוצרות ולא כריתה של השחלה כפי שמתבצעת כיום.היתרונות של האפשרות החדשה רבים כאשר ניתן יהיה לשמור על הפעילות ההורמונלית בשחלה ולמנוע מעבר מוקדם לגיל המעבר בעל השלכות מבחינת מחלות לב, אוסטיאופורוזיס, איכות החיים ופעילות מינית. הממצאים החדשים מחזקים את עמדת האיגוד האמריקאי למיילדות וגניקולוגיה אשר תומך בביצוע כריתת חצוצרות מניעתית למניעת סרטן השחלות.
תקווה לעתיד
שיתוף הפעולה של החוקרים והמימון של קרן אדלסון אפשרו לשלב בין מעבדות מתקדמות בעלות יכולת למיפוי גנטי של סרטן, חקר הביולוגיה והפתולוגיה, לבין טיפול ואבחון נשים במטרה לנתח באופן ייחודי גידולים בשחלות. המימון ושיתוף הפעולה של הצוותים ממוסדות המחקר הביאו לתובנות מדעיות חדשות באחד מהתחומים המאתגרים ביותר בחקר הסרטן.סרטן השחלה מהווה כ-2.5% מכלל מקרי הסרטן החדשים במאובחנים אצל נשים בישראל בכל שנה. משרד הבריאות מפרסם נתונים נתגלו 361 מקרי סרטן שחלות אשר בשנה החולפת בישראל ונפטרו מהמחלה 276 שנים. כעת, פריצת הדרך במחקר מעניקה תקווה חדשה לשינוי משמעותי בנתונים הקשים.