על מנת לאבחן את סרטן הקיבה נכון ל-2015, הנבדק צריך לעבור בדיקת גסטרוסקופיה שבה באמצעות ציוד אופטי מיוחד ניתן להדגים את המתרחש בתוך הקיבה. מדובר על בדיקה פולשנית הכרוכה בטשטוש הנבדק שבה מחדירים את הציוד האנדוסקופי לקיבה דרך הוושט.
חשיבות האבחון המוקדם של סרטן הקיבה
רבים לא יודעים זאת, אבל נכון להיום סרטן הקיבה מהווה את הגורם השני לתמותה כתוצאה מגידול סרטני (לאחר סרטן הריאות) כשמדי שנה הולכים לעולמם כשש מאות וחמישים אלף חולים כתוצאה מהמחלה בכל רחבי העולם. במדינת ישראל לבדה מאובחנים בממוצע כ- 650 חולים חדשים מדי שנה ואילו במדינות דוגמת סין למשל, שכיחותה של המחלה גבוהה פי 10 ואף יותר.
לרוע המזל כמחצית מהחולים מאובחנים כאשר מחלתם בשלב ארבע ואילו רק כעשרה עד חמישה עשר אחוז מהחולים מאובחנים בשלב אחד. הסיבה לכך נעוצה לא רק ברתיעה הברורה מפני בדיקות האבחון בהן נעשה שימוש כיום, אלא גם בעובדה שהגידול בקיבה בא לידי ביטוי בתסמינים שאינם ספציפיים כשבין היתר מדובר על ירידה במשקל, ירידה בתיאבון, שובע מוקדם, בחילות ועוד.
מה הוא הרעיון העומד מאחורי הבדיקה המהפכנית?
מדובר למעשה על מעין "אף אלקטרוני" המסוגל "להריח" את החומרים הנדיפים בהבל פיו של הנבדק. האף האלקטרוני הוא הפיתוח החדשני העומד בבסיס המחקר והעבודה של פרופסור חאיק והתקווה היא שבעתיד ניתן יהיה לאבחן באמצעות המכשור המתקדם סוגים נוספים של גידולים סרטניים ואפילו מחלות שאינן סרטניות כמו למשל אלצהיימר, מחלות כליה, פרקינסון ועוד.
האם הבדיקה זמינה לציבור הרחב
למרות הממצאים המעודדים ולמרות שהבדיקה זמינה במספר בתי חולים בעולם וכמובן שגם פה בישראל, הרי שעדיין לא ניתן לעשות בה שימוש מעבר לשימוש המחקרי. המשמעות היא שאנשים מהציבור הרחב יכולים להתנדב לעבור את הבדיקה, אך תוצאות הבדיקה לא יימסרו להם.
ראו גם: