התפתחות זיהומים והקשר לטיפול כימותרפי

תרופותטיפולים כימותרפיים הם בין הטיפולים הותיקים ביותר הקיימים לצורך ריפוי וטיפול במחלת הסרטן. טיפולים אלה הצילו ומצילים גם כיום חיים במקרים רבים, אולם הם מביאים איתם גם תופעות לוואי לא פשוטות שיש להכירן ולדעת כיצד להתמודד איתם.

אחת מתופעות הלוואי של טיפולי בכימותרפיה היא דיכוי של המערכת החיסונית שמביא להתפתחות זיהומים.

לעיתים הזיהומים יכולים להיות כל-כך קשים שהם מביאים למותו של החולה. מחקר חדש מציג מודל שפיתחו חוקרים, ביניהם גם חוקרים ישראלים, שמצליח באמצעות נוסחאות מתמטיות לחזות את הסיכוי של אדם ללקות בזיהום עקב טיפול כימותרפי.

מודל זה הוא חשוב מאוד שכן הוא יכול לעזור לרופאים לשפר את הטיפול הכימותרפי מבחינת בטיחות כלפי החולים.

טיפול כימותרפי

מחלת הסרטן היא למעשה מצב בו תא אחד או קבוצת תאים יוצאים מבקרה של מעגל החלוקה התקין של התא. כתוצאה מכך נוצר צבר גדול מאוד של תאים במקום כלשהו בגוף שמפריע לפעילות התקינה שלו. צבר תאים זה יכול לשלוח תאים סרטניים באמצעות זרם הדם או מערכת הלימפה לאיברים מרוחקים אחרים ועל-ידי כך ליצור גרורות.

הכימותרפיה היא קבוצה של תרופות שמהוות למעשה רעל ופוגעות במעגל החלוקה של התא ועל-ידי כך הורגות אותו.

ככל שתא מסוים מתחלק מהר יותר ובתדירות גבוהה יותר, כך הסיכוי שלו להיפגע על ידי תרופות כימותרפיות הוא גדול יותר. תאים סרטניים, שמתאפיינים בקצב חלוקה גבוהה מאוד הם מהראשונים להיפגע.

לצערנו, בגופנו קיימים תאים נוספים שלהם קצב חלוקה גבוה והכימותרפיה פוגעת גם בהם ויוצרת את תופעות הלוואי המוכרות. בין התאים הנ"ל ניתן למנות: תאי דם לבנים, תאי עור, תאי שיער, תאים המצפים את דופן מערכת העיכול ותאי דם נוספים.

המחקר החדש וממצאיו

תאי הדם הלבנים מחולקים לקבוצות שונות אך המכנה המשותף של כולם הוא שהם מהווים את מערכת החיסון של הגוף ותפקידם הוא להילחם בזיהומים. כאשר יש ירידה בכמות או באיכות תאי הדם הלבנים, גופנו הופך חשוף לזיהומים ומחלות שעשויים להיות קטלניים וזה בדיוק הסיכון בכימותרפיה.

מחקר חדשני שפורסם לאחרונה בכתב העת Journal of Clinical Investigation מציע מודל חדש להבנה של הסכנה לזיהום בקרב אנשים שונים לאחר קבלת טיפול כימותרפי.

המודל פותח בשיתוף פעולה של מתמטיקאים ממכון ויצמן ברחובות, רופאים מבית החולים מאיר בכפר סבא ורופאים ממרכז המחקר הופמן לה-רוש בבאזל שבשוויץ.

באמצעות המודל מבקשים החוקרים לענות על מספר שאלות שלא היו ברורות בכל הנוגע להשפעת הטיפול הכימותרפי על הסכנה לזיהום.

בעבר היה מקובל לחשוב שהסיכון להתפתחות זיהום בעקבות טיפול כימותרפי תלוי אך ורק במספר האבסולוטי של תאי הדם הלבנים- אם מספרם היה נמוך מערך קריטי מסוים, הסיכון היה נחשב גבוה.

במחקר מצאו החוקרים כי לא רק לכמות יש חשיבות אלא גם לאיכות. החוקרים ביקשו להסביר כיצד יתכן שאנשים מסוימים לוקים בזיהומים קשים בעקבות טיפולים כימותרפיים ומספר תאי הדם הלבנים שלהם הוא תקין, ולעומתם אנשים אחרים עם מספר נמוך של תאים לבנים אינם מידרדרים למצב של מחלה וגם אם כן הם מצליחים להתגבר עליה בקלות יחסית.

החוקרים גילו כי לתאי הדם הלבנים, ובעיקר לקבוצה מסוימת מתוכם של תאים בשם "נויטרופילים" יש גם תכונה של "חוזק" או יעילות.

היכולת של חיידקים לחדור לגופנו ולגרום לזיהום תלויה, על פי המחקר, בשילוב של גורמים כמו: הכמות האבסולוטית של הנויטרופילים, היעילות של הנויטרופילים בחיסול מזהמים, יכולת החדירות של החיידקים עצמם והיחס בין החיידקים לבין הנויטרופילים.

החוקרים ביצעו את המחקר בתנאי מעבדה ולקחו דגימות דם מארבעה אנשים בלבד. השלב הבא צריך להיות שיפור המודל על ידי בדיקת איכות הנויטרופילים וכמות החיידקים באנשים המקבלים טיפול כימותרפי. זאת על מנת לפתח מודל אמין יותר שיעזור למנוע מצבי תחלואה ואף מוות כתוצאה ממתן טיפול לא נכון.

ראו גם:

הידעתם כי כימותרפיה עלולה להאיץ את מחלת הסרטן?

>

תרופות

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן